γιατι να δινω μπαρφ???

Διατροφή του σκύλου μας

γιατι να δινω μπαρφ???

Δημοσίευσηαπό greedy » Δευτ Μάιος 28, 2012 6:35 pm

΄Επειδη ειναι λιγο μεγαλο το κειμενο το εκανα copy paste απο το www.petcorner.gr Στο κατω μερος του αρθρου ειναι ο συντακτης του και ο μεταφραστης του .
Για να ειμαι δικαιος με αυτους που το εφτιαξαν.


Γιατί να ταΐζω δίαιτα με ωμά;

Η δίαιτα με ωμά παρέχει μια σειρά από προτερήματα τα οποία οι τροφές του εμπορίου δεν μπορούν να ελπίζουν ούτε καν ότι θα πλησιάσουν ποτέ.

Αυτά τα προτερήματα περιλαμβάνουν:
Όχι σκυλίσια μυρωδιά.
Φυσικό καθάρισμα δοντιών. Δε χρειάζονται οδοντόβουρτσες και απολέπιση ή ασθένειες των ούλων.
Ο χρόνος που χρειάζεται ένας σκύλος για να μασήσει το ωμό κόκαλο με κρέας είναι επαρκής για να δραστηριοποιηθούν τα οξέα στο στομάχι.
Παράγονται λιγότερες ακαθαρσίες και είναι σκληρές και μετά από λίγες μέρες γίνονται σαν κιμωλία.
Μειωμένοι ή ανύπαρκτοι λογαριασμοί σε κτηνίατρους (Τα σκυλιά σας είναι πιο υγιή!)
Μικρότερο κόστος. Οι τροφές του εμπορίου είναι κωμικότατα ακριβές.
Καθρεπτίζει ό,τι ο σκύλος θα έτρωγε στην άγρια φύση και οπωσδήποτε το πεπτικό σύστημα του σκύλου είναι ολόιδιο με του λύκου.
Τα κουτάβια αναπτύσσονται με πιο κατάλληλο ρυθμό και οπωσδήποτε αποφεύγεται το γρήγορο απότομο μεγάλωμα(επιζήμιο). Ένας καλός εκτροφέας θα θέλει να σταματήσει τη γρήγορη σωματική ανάπτυξη σε οποιοδήποτε κουτάβι.
Το ξέσκισμα και μασούλημα των ωμών κόκαλων με κρέας(RMB) αναπτύσσει τις γνάθους, το λαιμό και τους μύες στους ώμους του σκύλου. Οι τροφές του εμπορίου ποτέ δε θα βοηθήσουν στη σημαντική ανάπτυξη των μυών.

Τότε γιατί τόσοι πολλοί άνθρωποι ακόμη ταΐζουν τα σκυλιά τους με τροφές του εμπορίου?

Ναι, με μπερδεύει και μένα αυτό! Ωστόσο, οι εταιρείες σκυλοτροφών έχουν κάνει το διαφημιστικό κομμάτι τους να πηγαίνει εκπληκτικά καλά. Έχουν μπει στην αγορά από κάθε άποψη. Με κάποιες εταιρείες, εκτροφείς και κτηνιάτρους να έχουν έκπτωση και να παίρνουν προμήθεια για να πωλούν τα προϊόντα τους.

Είναι χορηγοί των εκθέσεων σκύλων, διαφημίζονται σε περιοδικά για σκύλους, προσλαμβάνουν επιφανείς ανθρώπους (συμπεριλαμβανομένων και κτηνιάτρων) για να μιλούν για τα προϊόντα τους.

Υπάρχουν επίσης σημαντικές προμήθειες για κτηνίατρους, κτηνιατρικές σχολές και εκτροφείς, οι οποίοι συστήνουν τροφές του εμπορίου.

Και το πιο σημαντικό είναι ότι οι διαφημίσεις τους είναι ευχερείς με τέτοιο τρόπο ώστε να κάνουν τους ιδιοκτήτες να αισθάνονται ένοχοι αν ταΐζουν οτιδήποτε άλλο.

Και οι άνθρωποι «ψοφάνε» για καλές διαφημίσεις.

Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι. Δεν βγάζω καθόλου χρήματα από το να προτείνω να ταΐζετε ωμά, οπότε μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι από τις συστάσεις που κάνω δεν παίρνω καμία προμήθεια, ούτε και θα αναζητήσω ποτέ καμία. Σαν εκτροφέας σκύλων θα μπορούσα να βγάλω μια μικρή περιουσία αφήνοντας τα σκυλιά μου να παίζουν σε διαφημίσεις εταιρειών τροφών του εμπορίου και πουλώντας τες.

Εγώ συστήνω τα ωμά επειδή θέλω τα σκυλιά σας να έχουν μια δίαιτα η οποία θα τα κάνει να είναι όσο πιο υγιή γίνεται.

Μα δεν είναι τα κόκαλα του κοτόπουλου επικίνδυνα;!!!

Αυτός είναι ένας από τους μεγαλύτερους μύθους όλων των εποχών! Τα ωμά κόκαλα από κοτόπουλο είναι φανταστικά για το σκύλο σας. Είναι αρκετά μαλακά, ώστε να λυγίζουν εύκολα και να σπάνε καλά ώστε ο σκύλος να μπορεί να τα χωνεύει.

Από την άλλη μεριά, τα μαγειρεμένα κόκαλα από κοτόπουλο μπορεί να είναι πρόβλημα και συστήνω να ΜΗΝ ταΐζετε ΜΑΓΕΙΡΕΜΕΝΑ κόκαλα από κοτόπουλο.

Κάποιοι άνθρωποι φοβούνται μήπως ο σκύλος τους πνιγεί με τα κόκαλα αυτά. Αν και αυτά τα περιστατικά είναι πολύ σπάνια (συμβαίνει πάρα πολύ συχνότερα να πνίγονται οι σκύλοι με την ξηρά τροφή), συστήνω να δίνονται μεγάλα κομμάτια από κόκαλα με κρέας.

Λοιπόν θα μπορούσε ένα κόκαλο από κοτόπουλο να σκοτώσει ένα σκύλο? Λοιπόν υποθέτω ότι οτιδήποτε είναι πιθανό. Βέβαια επιστημονικά δεν μπορείς να αποδείξεις ένα αρνητικό επιχείρημα. Ωστόσο, αυτό που ξέρουμε είναι ότι σκυλιά πέθαναν επειδή στραβοκατάπιαν κροκέτες, πνίγηκαν και έπαθαν ασφυξία μέχρι θανάτου.


Το τάισμα του σκύλου σας έχει να κάνει με διαχείριση κινδύνου. Όποιο δρόμο και αν διαλέξετε να πάρετε υπάρχει πάντα ρίσκο. Θα υπάρχει πάντα κάποιος που θα επικρίνει την απόφασή σας. Ωστόσο, εσείς και μόνο εσείς μπορείτε να αποφασίσετε ποιο είναι το καλύτερο για το σκύλο σας. Ζυγίστε τα υπέρ και τα κατά, τα προτερήματα και τα ρίσκα. Κάντε τη δική σας έρευνα. Κάντε τη δική σας ανάλυση. Κάντε ό,τι θα φέρει τη συνολική ευρωστία του σκύλου σας.

Μα τι γίνεται με τα βακτήρια στο ωμό κοτόπουλο;

Εντάξει, υπάρχουν βακτήρια παντού. Τα σκυλιά έχουν ένα εκπληκτικό ανοσοποιητικό σύστημα ειδικά σχεδιασμένο ώστε να τρώνε πολλών ειδών βακτήρια. Και ένα υγιές σκυλί που τρέφεται με ωμά μπορεί να αντιμετωπίσει αυτά τα βακτήρια χωρίς πρόβλημα.

Το E-Coli, η σαλμονέλα, κ.λπ. βρίσκονται στο ωμό κοτόπουλο αλλά αυτές οι απειλές μπορούν επίσης να βρεθούν στο ψυγείο σας, στο νεροχύτι, στο πάτωμα, στην αυλή, στο αυτοκίνητο, στο πάρκο και ίσως ακόμη και στο κρεβάτι σας! Το ενδιαφέρον είναι ότι τα μόνα σκυλιά που ξέρω να πέθαναν από e-coli και σαλμονέλα ήταν σκυλιά που τρέφονταν με εμπορική τροφή.

Το πιο σημαντικό είναι να πλένετε τα χέρια σας σχολαστικά μετά το τάισμα των σκύλων ή ακόμα και μετά το κόψιμο του κρέατος για τα δικά σας γεύματα. Τα δικά μας πεπτικά συστήματα δεν είναι τόσο ρωμαλέα όσο των σκύλων γι' αυτό και πρέπει να προστατεύουμε τους εαυτούς μας.

Εγώ χρησιμοποιώ ένα μπουκάλι ψεκαστικό με άσπρο ξύδι με το οποίο ψεκάζω όπου χρειάζεται απολύμανση.

Ταΐζω τα σκυλιά μου με ωμά εδώ και πολλά χρόνια και ποτέ ως τώρα δεν έχω αντιμετωπίσει πρόβλημα με μόλυνση από βακτήρια στα σκυλιά μου. Είναι τόσο φοβερά υγιή που δεν πάμε ποτέ στον κτηνίατρο! Εκτός από όταν τους έβαλα μικροτσίπ.

Επιπροσθέτως, έχω μεγαλώσει με επιτυχία έναν αριθμό από γέννες, όλες με ωμά.

Μα ο κτηνίατρός μου πιστεύει ότι το να ταΐζω το σκύλο μου ωμά δεν είναι καθόλου καλό!

Τότε ο κτηνίατρός σου χρειάζεται σοβαρή επανεκπαίδευση!

Έχε υπ' όψιν ότι οι κτηνίατροι διδάσκονται πολύ λίγα πράγματα για τη διατροφή των σκύλων στο Πανεπιστήμιο. Για την ακρίβεια, σε κάποια πανεπιστήμια, εκπρόσωποι εταιρειών σκυλοτροφών έρχονται και κάνουν παρουσιάσεις για τη δίαιτα του σκύλου σαν κομμάτι της διδακτέας ύλης. Πολλοί κτηνίατροι λαμβάνουν τις γνώσεις τους πάνω στη διατροφή των σκύλων από εκπρόσωπους εταιρειών σκυλοτροφής!

Και πολλοί κτηνίατροι βγάζουν πολλά χρήματα πουλώντας ζωοτροφές.

Αν έχετε έναν κτηνίατρο, ο οποίος δε θέλει να επανεκπαιδευτεί ή δε δέχεται να συζητήσει τις επιλογές, τότε αυτή είναι μια πολύ λυπηρή κατάσταση. Σε αυτό το σημείο ας ελπίσουμε ότι θα βρείτε κάποιον καλύτερο κτηνίατρο.

Στη μορφή που βρίσκεται το σημερινό διαδίκτυο, ένας κτηνίατρος δε δικαιολογείται να μη θέλει να ενημερωθεί για όλες τις επιλογές διατροφής. Και υπάρχει πληθώρα κτηνίατρων στο διαδίκτυο, οι οποίοι συνδιαλέγονται ευχαρίστως με άλλους κτηνίατρους για θέματα που αφορούν τη δίαιτα με ωμά. Εσύ βρήκες αυτή τη σελίδα, αυτοί γιατί δε μπορούν;!!

Υπάρχουν πλέον πολλοί κτηνίατροι, οι οποίοι συνειδητοποιούν ότι υπάρχουν σημαντικά καλύτερες εναλλακτικές επιλογές από τις τροφές του εμπορίου. Πολλοί κτηνίατροι, οι οποίοι άλλαξαν τρόπο σκέψης, λυπούνται πολύ που «δεν είδαν το φως» αρκετά νωρίτερα.

Jane, ξοδεύεις πολύ χρόνο μιλώντας για τη διατροφή των σκύλων σου. Γιατί το κάνεις αυτό;

Ζωή είναι να μαθαίνεις. Μέρος των κεντρικών μου ενστίκτων είναι να βοηθάω τους ανθρώπους. Σαν κομμάτι από αυτό, νιώθω μια μεγάλη επιθυμία να βεβαιωθώ ότι φροντίζουμε τους μαλλιαρούς συντροφικούς μας φίλους.

Με τα εκθεσιακά μου σκυλιά, αποκαλώ τη δίαιτα με τα ωμά ως «το μυστικό μου πλεονέκτημα». Από τη μια πλευρά θα 'θελα οι ανταγωνιστές μου να μην ταΐζουν ωμά, επειδή ξέρω ότι τα σκυλιά τους δε θα είναι στην ίδια κατάσταση με τους δικούς μου μάγκες. Αλλά από την άλλη μεριά, αυτό που επιθυμώ περισσότερο είναι όλα τα σκυλιά να είναι υγιή, ανεξάρτητα από το ποιοι είναι οι ιδιοκτήτες τους.

Παρουσιάζει ενδιαφέρον ότι τώρα τελευταία συζητιέται συχνά στο ρινγκ το ωμό και με ρωτούν συχνά τι ταΐζω.

Πολλές φορές κερδίζουμε σκυλοτροφή στις εκθέσεις σκύλων. Το πρώτο πράγμα που κάνουμε με αυτήν είναι να την πετάμε στον κοντινότερο σκουπιδοτενεκέ. Δεν υπάρχει χώρος για τέτοια σκουπίδια στη διατροφή των σκύλων μας. Η υγεία των σκύλων μου είναι μακράν πιο σημαντική από το να συμβιβαστώ με τα απείρως κατώτερα πρότυπα τροφών, τις οποίες εκπροσωπούν οι τροφές του εμπορίου.

Jane Anderson

rawlearning.com

Μετάφραση: Μπάση Σπυριδούλα
Μην πλησιαζεις κατσικα απο μπροστα,
γαιδαρο απο πισω
και ηλιθιο απο πουθενα!
Άβαταρ μέλους
greedy
 
Δημοσιεύσεις: 2000
Εγγραφή: Δευτ Μάιος 28, 2012 10:59 am
Τοποθεσία: Πατρα

Re: γιατι να δινω μπαρφ???

Δημοσίευσηαπό greedy » Δευτ Μάιος 28, 2012 6:37 pm

....συνεχεια

• Ο σκύλος δεν κινδυνεύει να πνιγεί τρώγοντας ωμά κόκαλα σε αντίθεση με τα
μαγειρεμένα. Καλό είναι ωστόσο να τεμαχίζουμε το κρέας έτσι ώστε τα κόκαλα να
είναι καλυμένα με κρέας, όπως και να επιβλέπουμε το σκυλί την ώρα που τρώει.

• Το πεπτικό σύστημα του σκύλου είναι έτσι σχεδιασμένο ώστε να απομακρύνει τα
βακτήρια πριν αυτά καταφέρουνε να πολλαπλασιαστούν και να δημιουργήσουν
πρόβλημα.
- Βακτήρια όπως η σαλμονέλα έχουνε βρεθεί σε περιττώματα σκύλου, ο ίδιος
σκύλος ωστόσο όταν εξετάστηκε ήτανε υγιέστατος. Το κοντό πεπτικό σύστημα
φρόντισε να απομακρυνθεί το μικρόβιο πριν προλάβει να δημιουργήσει πρόβλημα
στο ζώο.
- Επικίνδυνο ωστόσο για το σκύλο είναι το χοιρινό κρέας αν αυτό δεν καταψυχθεί
κατάλληλα. Κι αυτό λόγω του ιού αουτζέσκι που είναι θανατηφόρος για τα σκυλιά.
Ο μόνος τρόπος που μπορεί να "σκοτωθεί" είναι με κατάψυξη τουλάχιστον στους -
18 για τουλάχιστον 35 μέρες.
- Σε ό,τι αφορά το μοσχαρίσιο κρέας, το Neospora caninum είναι ένα παράσιτο
που προσβάλει τις αγελάδες και τα μοσχαράκια τους (μέσω του πλακούντα). Το
παράσιτο αυτό είναι επίσης θανατηφόρο για το σκύλο. Το μασχαρίσιο κρέας που
είναι μολυσμένο αναγνωρίζεται εύκολα λόγω χαρακτηριστικών κυστων, ενώ ο
μοσχαρίσιος κιμάς είναι επικίνδυνος μια και οι κύστες αυτές εξαφανίζονται και δε
γνωρίζουμε αν το κρέας είναι μολυσμένο. Το Neospora caninum "σκοτώνεται" αν το
κρέας καταψυχθεί για 24 ώρες.

Τα ωφέλη:
• Μικρότερη παραγωγή κοπράνων. Είναι σφιχτά, καλοσχηματισμένα, και δε μυρίζουν.
Τα κόπρανα του σκύλου μας αποτελούν πάντα ένδειξη για την ποιότητα της διατροφής του και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.

• Ο σκύλος χωνεύει γρηγορότερα.

• Το τρίχωμα είναι απαλό και γυαλίζει.

• Το σκυλί δε μυρίζει. Ούτε το δέρμα του ούτε και η αναπνοή του.

• Τα δόντια παραμένουν υγιή, χωρίς πέτρα κλπ.

• Ο σκύλος εμφανίζει λιγότερες εως καθόλου αλλεργίες.

• Τα σκυλιά που είναι επηρρεπή σε παθήσεις των νεφρών (όπως τα shar pei)
μπορούν να διαχειριστούν καλύτερα τη φυσική πρωτεϊνη του καθαρού κρέατος από
την τεχνητή πρωτεϊνη των σκυλοτροφών του εμπορίου.

• Πολλά σκυλιά έχουνε φανερή βελτίωση της κακής ενεργητικότητας, μιας
"τσίτας¨στην οποία βρίσκονται και για την οποία υπάρχουν ενδείξεις ότι πολλές
φορές ευθύνεται η τεχνητή πρωτεϊνη των σκυλοτροφών του εμπορίου.

•Οι επισκέψεις στον κτηνίατρο θα γίνουν πιο αραιές.

Το να τρέφεται ένας σκύλος με barf μερικές φορές στοιχίζει το ίδιο, αν όχι λιγότερο, με μια πολύ καλής ποιότητας κροκέτα.Αυτο είναι ανάλογα και με το τι κρέατα επιλέγουμε να δώσουμε και με το τη ποσότητα χρειάζεται.

Στόχος είναι να τρώει απ’ όλα όχι σε ένα γεύμα, αλλά σε διάστημα περίπου 4
εβδομάδων.
1. Κρέας
2. Κόκαλα
3. Εντόσθια
4. Λαχανικά & φρούτα
5. Αβγά
6. Ψάρια

Δεν αναμιγνύω διαφορετικά είδη στο ίδιο γεύμα για καλύτερη πέψη και για να μην
επιβαρύνω το πάγκρεας.
Στο ίδιο γεύμα μπορώ να αναμιγνύω:
• κρέας με τροφές επίσης πλούσιες σε πρωτεΐνες (όπως αβγά, κεφίρ, γιαούρτι)
• κρέας με λαχανικά
• λαχανικά με δημητριακά.
Τα φρούτα τα δίνω πάντα μόνα τους (και τουλάχιστον 20 λεπτά πριν ή μετά από
γεύμα), εκτός από μήλα που μπορούν να συνδυαστούν με δημητριακά (μουσλι
χωρις ζαχαρη, bran/rice flakes χωρίς ζαχαρη ή κουακερ)

Κοτόπουλο:
Αγοράζω ολόκληρα κοτόπουλα και τα τεμαχίζω, ή δίνω ισοδύναμα (ώστε να φάει
τελικά ένα ολόκληρο κοτόπουλο) από τα παρακάτω:
• Πλατάρια (λαιμοί και πλάτη)
• Φτερούγες
• Στήθος
• Μπούτι
• Κεφαλι ολόκληρο

Χοιρινο:
Καταψυχουμε 35μερες σε βαθια καταψυξη -18Κελσίου η διαφορετικα
βρασιμο τουλαχιστον 60βαθμους Κελσίου)
•Κότσι
•κιμά
•κορτεζινες (ζητηστε τες στον χασαπη σας)
και οτι άλλο μερος βρίσκετε διαθέσιμο.

Μοσχάρι:
• Μάγουλο
• Στήθος
• Λάπα
• Κομμάτια για τας κεμπάπ και άλλα.

Εντόσθια:
1-2 φορές την εβδομάδα. Αν δεν τα τρώει, τα δίνω μαζί με λαχανικά.
• Συκώτι (μοσχάρι/κοτόπουλο)
• Καρδιά. Η καρδιά δε θεωρείται εντόσθιο Είναι μυς αλλά την δίνουμε μαζί με
εντόσθια.
• Πατσάς μοσχαρίσιος ακαθάριστος (πράσινος) ή αρνισιος

Ψάρια:
1-2 φορές την εβδομάδα.
Με τα λέπια, τα πτερύγια, τα κεφάλια και τα εντόσθια.

• Ρέγγα
• Κολιός
• Σολωμός
• Σαρδέλα
• Κέφαλος
• Καλαμάρι
• Γαρίδες
• Τόνος
• Μπακαλιάρος
• Αντσούγια
• Τόνος κονσέρβα
• Γόπες
• Γλώσσες
•Μαρίδα
Ο φρεσκος τόνος, ο ξιφίας, το σκουμπρί, οι λούτσοι (οι μεγάλοι), ο σολωμός και η
πέστροφα δεν συνιστουνται λογω της ουσιας mercury που συχνά περιέχουν.

Λαχανικά:
Τα λαχανικά θέλουν πολτοποίηση ώστε να σπάσουν και οι δύο τύποι κυταρίνης
που περιέχουν και δεν μπορεί να χωνέψει ο σκύλος.Όλα τα πράσινα, ρίζες και
βολβοί θελουν και ελαφρυ βρασιμο.Στον ατμό ειναι ακόμα καλύτερα γιατί δε
χάνονται στο νερό οι βιταμίνες.
Βοηθούν στη δυσκοιλιότητα.

Δίνουμε άφοβα:
• Μαρούλι - υψηλή θρεπτική αξία
• Ice Berg- δεν έχει θρεπτική αξία αλλά το δίνουμε άφοβα
• Σγουρή σαλάτα
• Λαχανάκια (πχ λαχανάκια Βρυξελών)
• Κινέζικο Λάχανο (Bok Choy)
• Ραδίκια
• Τομάτες (χωρίς τα φύλλα και τα κοτσάνια)
• Καρότα - με μέτρο καθώς έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη
• Σέλινο - δεν έχει σπουδαία θρεπτική αξία, αλλά είναι καλό διουρητικό
• Μαϊντανό
• Βλαστάρια Alfalfa (ήμερο τριφύλλι)
• Πιπεριές ΟΧΙ ΚΑΥΤΕΡΕΣ – κόκκινες, πράσινες(μονο βρασμενες), κίτρινες,πορτοκαλί
• Κολοκυθάκια
• Κολοκύθα φρέσκη
• Παντζάρια
• Γλυκοπατάτες
• Σπαράγγια
• Ραδίκια
• Σπόροι μουστάρδας
• Φινόκιο

Δίνουμε αλλά με επιφύλαξη και μέτρο:
• Σκόρδο - σε μικρές ποσότητες είναι πολύ ωφέλιμο. Θεωρείτε μάλιστα φυσικό
αντιβιοτικό. Σε μεγάλη ποσότητα ωστόσο προκαλεί αναιμία και στομαχικές
διαταραχές.
• Σπανάκι, Ελβετικό chard (είδος τεύτλου) – σε μικρές ποσότητες δε δημιουργούν
πρόβλημα. Παρόλο που δεν είναι τοξικά έχουν υψηλή περιέκτικότητα σε οξαλικό
οξύ με αποτέλεσμα να παρεμβαίνουν στην απορρόφηση του ασβεστίου από τον
οργανισμό, γι’ αυτό καλό θα είναι να τα δίνουμε μεν αλλά όχι συχνά και με μέτρο.
• Λάχανο, Μπρόκολο, Κουνουπίδι – μπορούμε να τα δίνουμε αλλά σε μικρές
ποσότητες μια και οι μεγάλη κατανάλωση μπορεί να επιβαρύνει το θυρεοειδή.
Ακόμη προκαλούν αέρια.Καλυτερα ελαφρα βρασμενα.
• Πατάτες

Δε δίνουμε ποτέ!!!
• Κρεμμύδι - Περιέχει ουσίες που, σε μεγάλες ποσότητες, μπορεί να προκαλέσουν
δηλητηρίαση. Τα κρεμμύδια είναι τοξικά για τους σκύλους και ιδιαίτερα βλαβερά
για το συκώτι τους. Πρόκειται για μια σπάνια μορφή αιμολυτικής αναιμίας (Heinz-
body) που μπορεί να πάθουν οι σκύλοι τρώγοντας κρεμμύδι ή άλλα είδη της ίδιας
οικογενείας -ανεξάρτητα αν το προϊόν είναι ωμό, βρασμένο ή αφυδατωμένο. Και
επειδή είναι σπάνια ασθένεια είναι πιθανό να γίνει λανθασμένη διάγνωση, γεγονός
που αυξάνει τον κίνδυνο. Το αιμολυτικό επεισόδιο συνήθως εμφανίζεται με
καθυστέρηση, πέντε περίπου μέρες μετά την κατάποση. Η τοξικότητα εξαρτάται
από τη δόση. Έτσι όσο μεγαλύτερο το ζώο, τόσο μεγαλύτερη η ποσότητα που
χρειάζεται για να προκαλέσει τοξικότητα. Η καθημερινή λήψη κρεμμυδιού από το
σκύλο μπορεί να έχει ΣΥΣΣΩΡΕΥΤΙΚΟ αποτέλεσμα, ενώ μια μόνο λήψη δίνει χρόνο
στο μυελό των οστών να ανανεώσει τα πρόωρα κατεστραμμένα ερυθρά αιμοσφαίρια
πριν από μια επόμενη έκθεση στο κρεμμύδι.
• Πράσο - καλύτερα να το αποφεύγουμε μια και ανήκει στην ίδια οικογένεια με το
κρεμμύδι
• Μελιτζάνα - προκαλεί στομαχικές διαταραχές, σιελόρροια, λήθαργο, κατάρρευση
της καρδιάς.
• Τα πράσινα μέρη της ντομάτας (φύλλα και κοτσάνια).
• Τα πράσινα μέρη της πατάτας (φύλλα και κοτσάνια).
• Φύλλα ρεβεντιού.
• Μπάμιες
• Μπιζέλια
• Γλιστρίδα
• Ρόκα
• Αντίδια
• Αγκινάρες

Φρούτα:
Καταναλώνονται ωμά,όταν είναι ώριμα, χωρίς κουκούτσια, αποφλοιωμένα και ψιλοκομενα ή
πολτοποιημένα στο multi.
Καλυτερα οχι σε συνδυασμό με άλλο γεύμα αλλά τουλάχιστον 20 λεπτά πριν ή
μετά.
Δίνουμε άφοβα:
• Μήλα
• Αχλάδια
• Γκρέιπφρουτ
• Λεμόνια(ειδικά τα πράσινα)
• Ροδάκινα-Νεκταρίνια
• Βερίκοκα
• Ακτινίδια
• Φράουλες
• Κυδώνια
• Πεπόνι
• Πορτοκάλια
• Μπανάνες
Επιπλεον: Πορτοκάλια,Βατόμουρα (ειδικά τα μπλε),Κεράσια, Κουμκουάτ,
Παπάγια.
Τα φρούτα και λαχανικά πρέπει να είναι ώριμα και πολτοποιημένα για
καλυτερη απορρόφηση από το οργανισμό του σκύλου.

Δε δίνουμε ποτέ!!!
• Σταφύλια/σταφίδες - σε μεγάλες ποσότητες προκαλούν γαστρεντερικά
προβλήματα, εμετούς, διάρροιες, και κατάρρευση των νεφρών που εκδηλώνεται
μόλις 24 ώρες μετά την κατανάλωση τους!
• Αβοκάντο.
• Κουκούτσια φρούτων – είναι τοξικά και μπορεί να προκαλέσουν εμετούς,
διάρροιες, ζαλάδες μέχρι και το θάνατο! Τα κουκούτσια του μήλου για παράδειγμα,
περιέχουν (σε μικρή ποσότητα) υδροκυάνιο.
•Καρύδια
ΠΡΟΣΟΧΗ!!!
Σε σκυλια με προβληματα στις αρθρωσεις απαγορευονται εκτος από σιτηρα και
αμυλο(ρυζι, βρωμη, ζυμαρικα, καλαμποκι, πατατες, σιταρι) επισης λαχανικα όπως
κολοκυθα, καροτα, πιπεριες, μελιτζανες, τοματες, κ.ά.
Καλο είναι σε αυτά τα σκυλια να ταιζονται λαχανικα χαμηλα σε ζαχαρα όπως
σελινο, σκουρα πρασινα φυλλωδη, λαχανο, μπροκολο, κουνουπιδι,κλπ.
Αν το σκυλί μας έχει διαβήτη, δυσπλασίες και έχει ή είχε καρκίνο, καλύτερα να
αποφεύγουμε τα underground λαχανικά καθώς αυτά μετατρέπονται σε
άμυλο/ζάχαρη τα οποία επιδεινώνουν τα αρθριτικά ενώ τα καρκινικά κύτταρα
τρέφονται από τα σάκχαρα.
ΥΓ.Σε αυτό το τοπικ προσπάθησα να μαζέψω μερικές συνοπτικες πληροφορίες για επίδοξους barfers. Σίγουρα μόνο αυτές οι πληροφοριες δεν είναι αρκετές, συνεχίστε να μελετάτε και να το ψάχνετε όπως κάνω και εγώ. Και ο καλύτερος γνώμονας είναι σχεδόν πάντα το σκυλί μας, το βάρος του, οι εξετασεις του και η γενικότερη εικόνα του.
Αν υπαρχουν λάθος κατευθύνσεις παρακαλώ πείτε μου να κανω τις απαραίτητες διορθώσεις.
Λάβετε υπόψην πως οι γνωμες σε πολλά διχάζονται.

EΠΙΠΛΕΟΝ σε αυτό το λινκ παρουσιάζεται μια ισορροπημένη διατροφή barf με απλά βηματα και φωτό.: Timescape Bull Terriers - BARF Pictorial
Timescape Bull Terriers - BARF Pictorial
Μην πλησιαζεις κατσικα απο μπροστα,
γαιδαρο απο πισω
και ηλιθιο απο πουθενα!
Άβαταρ μέλους
greedy
 
Δημοσιεύσεις: 2000
Εγγραφή: Δευτ Μάιος 28, 2012 10:59 am
Τοποθεσία: Πατρα

Re: γιατι να δινω μπαρφ???

Δημοσίευσηαπό christos24gr » Τρί Μάιος 29, 2012 8:25 am

barf barf barf....xaxaxxxaxaa....σε λιγο οποιος με ρωταει γενικα για διατροφη θα απανταω με τη φραση ''barf barf barf''
http://www.chriskalpias.com
https://www.facebook.com/pages/CK-photo ... 5948011647

Το να κάνεις εκατό φίλους δεν είναι θαύμα. Το θαύμα είναι να κάνεις ένα φίλο που θα σταθεί δίπλα σου ακόμα και όταν εκατό άτομα είναι εναντίον σου.
Άβαταρ μέλους
christos24gr
 
Δημοσιεύσεις: 5456
Εγγραφή: Κυρ Μάιος 27, 2012 2:58 pm
Τοποθεσία: Βόλος

Re: γιατι να δινω μπαρφ???

Δημοσίευσηαπό greedy » Τρί Μάιος 29, 2012 11:11 am

Ποτε αρχισες στον σκυλο σου την μπαρφ Χρηστο ,και τι εχεις δει μεχρι στιγμης?
Μην πλησιαζεις κατσικα απο μπροστα,
γαιδαρο απο πισω
και ηλιθιο απο πουθενα!
Άβαταρ μέλους
greedy
 
Δημοσιεύσεις: 2000
Εγγραφή: Δευτ Μάιος 28, 2012 10:59 am
Τοποθεσία: Πατρα

Re: γιατι να δινω μπαρφ???

Δημοσίευσηαπό christos24gr » Τρί Μάιος 29, 2012 11:13 am

ασχετο αλλα εγω παντως τα δινω ολα σε μορφη κιμα...
70% κιμα απο πλαταρια κοτοπουλου
30% εντοσθια κοτοπουλου, αυγά, σκορδο, γιαουρτι και φρουτα.

http://img576.imageshack.us/img576/9301 ... 682510.jpg
http://www.chriskalpias.com
https://www.facebook.com/pages/CK-photo ... 5948011647

Το να κάνεις εκατό φίλους δεν είναι θαύμα. Το θαύμα είναι να κάνεις ένα φίλο που θα σταθεί δίπλα σου ακόμα και όταν εκατό άτομα είναι εναντίον σου.
Άβαταρ μέλους
christos24gr
 
Δημοσιεύσεις: 5456
Εγγραφή: Κυρ Μάιος 27, 2012 2:58 pm
Τοποθεσία: Βόλος

Re: γιατι να δινω μπαρφ???

Δημοσίευσηαπό christos24gr » Τρί Μάιος 29, 2012 11:14 am

christos24gr έγραψε:ασχετο αλλα εγω παντως τα δινω ολα σε μορφη κιμα...
70% κιμα απο πλαταρια κοτοπουλου
30% εντοσθια κοτοπουλου, αυγά, σκορδο, γιαουρτι και φρουτα.

http://img576.imageshack.us/img576/9301 ... 682510.jpg


και λαχανικα εννοειται που ξεχασα να αναφερω
http://www.chriskalpias.com
https://www.facebook.com/pages/CK-photo ... 5948011647

Το να κάνεις εκατό φίλους δεν είναι θαύμα. Το θαύμα είναι να κάνεις ένα φίλο που θα σταθεί δίπλα σου ακόμα και όταν εκατό άτομα είναι εναντίον σου.
Άβαταρ μέλους
christos24gr
 
Δημοσιεύσεις: 5456
Εγγραφή: Κυρ Μάιος 27, 2012 2:58 pm
Τοποθεσία: Βόλος

Re: γιατι να δινω μπαρφ???

Δημοσίευσηαπό greedy » Τρί Μάιος 29, 2012 11:16 am

Το παιρνεις ετοιμο ή το φτιαχνεις εσυ?Ετσι οπως το βλεπω θελω να το φαω και εγω.
Μην πλησιαζεις κατσικα απο μπροστα,
γαιδαρο απο πισω
και ηλιθιο απο πουθενα!
Άβαταρ μέλους
greedy
 
Δημοσιεύσεις: 2000
Εγγραφή: Δευτ Μάιος 28, 2012 10:59 am
Τοποθεσία: Πατρα

Re: γιατι να δινω μπαρφ???

Δημοσίευσηαπό christos24gr » Τρί Μάιος 29, 2012 11:18 am

απο αρχες Μαρτιου εχω αρχισει και δεν το ξαναλλαζω με τιποτα.
Τριχωμα δυνατο, δεν πεφτει σχεδον καθολου(σε λογικα πλαισια), γυαλιζει απιστευτα ακομα και στο σκοταδι,εχει ανοιξει ο σκυλος μυικα, δεν μυριζει πλεον η αυλη σκυλιλα, απο ορεξη αλλο τιποτα(ηταν που ηταν τωρα ηρθε κι εδεσε...χαχαχα) και πολλα αλλα που τα βλεπει καποιος καθημερινα...ααα και τα κακα του ειναι σε αλλο πλανητη, δεν ξαναειδα απο τοτε καθολου να ειναι εστω και λιγο μαγιάπα....παντα σφιχτα!!!!
http://www.chriskalpias.com
https://www.facebook.com/pages/CK-photo ... 5948011647

Το να κάνεις εκατό φίλους δεν είναι θαύμα. Το θαύμα είναι να κάνεις ένα φίλο που θα σταθεί δίπλα σου ακόμα και όταν εκατό άτομα είναι εναντίον σου.
Άβαταρ μέλους
christos24gr
 
Δημοσιεύσεις: 5456
Εγγραφή: Κυρ Μάιος 27, 2012 2:58 pm
Τοποθεσία: Βόλος

Re: γιατι να δινω μπαρφ???

Δημοσίευσηαπό christos24gr » Τρί Μάιος 29, 2012 11:25 am

greedy έγραψε:Το παιρνεις ετοιμο ή το φτιαχνεις εσυ?Ετσι οπως το βλεπω θελω να το φαω και εγω.
χαχαχαχαχαχα....κι εγω που το βλεπω καθημερινα...!!!
οχι μεχρι στιγμης το παιρνω απο ενα φιλο στην αθηνα που κανει αυτο το πραγμα και ειναι πολυ οικονομικο και το στελνει σε μενα στο Βολο. Γλιτωνω πολυ χρονο ετσι γιατι θελει αρκετο για να καντσω να ετοιμασω τοσα κιλα.αυτο που βλεπεις ειναι μονοκιλο(φαι για μια μερα περιπου αναλογα την εποχη και τη δραστηριοτητα του σκυλου)...εγω του δινω 1200 με 1300kg την ημερα.Ελπιζω ομως σιγα σιγα να παρω και κρεατομηχανη και να αυξηθει λιγο ο ελευθερος χρονος και να ξεκινησω να το κανω μονος μου(ψιλοκολλαω λιγο να σου πω την αληθεια γιατι δεν ξερω αν θα το κανω σωστα)
εχω κι ενα προγραμματακι στο excel που σου βγαζει ακριβως την ποσοτητα και τι ακριβως πρεπει να φαει.
http://www.chriskalpias.com
https://www.facebook.com/pages/CK-photo ... 5948011647

Το να κάνεις εκατό φίλους δεν είναι θαύμα. Το θαύμα είναι να κάνεις ένα φίλο που θα σταθεί δίπλα σου ακόμα και όταν εκατό άτομα είναι εναντίον σου.
Άβαταρ μέλους
christos24gr
 
Δημοσιεύσεις: 5456
Εγγραφή: Κυρ Μάιος 27, 2012 2:58 pm
Τοποθεσία: Βόλος

Re: γιατι να δινω μπαρφ???

Δημοσίευσηαπό greedy » Τρί Μάιος 29, 2012 11:28 am

christos24gr έγραψε:
greedy έγραψε:Το παιρνεις ετοιμο ή το φτιαχνεις εσυ?Ετσι οπως το βλεπω θελω να το φαω και εγω.
χαχαχαχαχαχα....κι εγω που το βλεπω καθημερινα...!!!
οχι μεχρι στιγμης το παιρνω απο ενα φιλο στην αθηνα που κανει αυτο το πραγμα και ειναι πολυ οικονομικο και το στελνει σε μενα στο Βολο. Γλιτωνω πολυ χρονο ετσι γιατι θελει αρκετο για να καντσω να ετοιμασω τοσα κιλα.αυτο που βλεπεις ειναι μονοκιλο(φαι για μια μερα περιπου αναλογα την εποχη και τη δραστηριοτητα του σκυλου)...εγω του δινω 1200 με 1300kg την ημερα.Ελπιζω ομως σιγα σιγα να παρω και κρεατομηχανη και να αυξηθει λιγο ο ελευθερος χρονος και να ξεκινησω να το κανω μονος μου(ψιλοκολλαω λιγο να σου πω την αληθεια γιατι δεν ξερω αν θα το κανω σωστα)
εχω κι ενα προγραμματακι στο excel που σου βγαζει ακριβως την ποσοτητα και τι ακριβως πρεπει να φαει.

Ελα ρε συ ,μην κολλας στις δοσολογιες.Η μπαρφ δεν ειναι τοσο αυστηρη στην δοδολογια ουτε στην συσταση του γευματος.
Εγω περισσοτερο θα εστιαζα στο να παρεις την αποφαση και να ξερεις εσυ τι δινεις στον σκυλο σου.
Αν εχεις και καποιες ακρες θα σου ερχεται πολυ οικονομικα.

Ποσο σου ερχετε το κιλο το μειγμα?(μπορει καποιους να του ενδειαφερει).
Μην πλησιαζεις κατσικα απο μπροστα,
γαιδαρο απο πισω
και ηλιθιο απο πουθενα!
Άβαταρ μέλους
greedy
 
Δημοσιεύσεις: 2000
Εγγραφή: Δευτ Μάιος 28, 2012 10:59 am
Τοποθεσία: Πατρα

Re: γιατι να δινω μπαρφ???

Δημοσίευσηαπό georgerottweiler » Τρί Μάιος 29, 2012 11:37 am

αυτο το προγραμματακι μπορουμε να το παρουμε κι εμεις????εε..φανταστικε συνφορουμιτη???? :D :D
Άβαταρ μέλους
georgerottweiler
 
Δημοσιεύσεις: 451
Εγγραφή: Δευτ Μάιος 28, 2012 12:06 am

Re: γιατι να δινω μπαρφ???

Δημοσίευσηαπό greedy » Τρί Μάιος 29, 2012 11:48 am

Ειδες ?ολο και καποιος θα ενδειαφερθει!
Μην πλησιαζεις κατσικα απο μπροστα,
γαιδαρο απο πισω
και ηλιθιο απο πουθενα!
Άβαταρ μέλους
greedy
 
Δημοσιεύσεις: 2000
Εγγραφή: Δευτ Μάιος 28, 2012 10:59 am
Τοποθεσία: Πατρα

Re: γιατι να δινω μπαρφ???

Δημοσίευσηαπό christos24gr » Τρί Μάιος 29, 2012 11:59 am

1,20€ το κιλο οπως το βλεπεις ετοιμο για να το φαει.
1kg του δινω τωρα που καλοκαιριασε.
1.20x30=36€ το μηνα + 4€ η μεταφορικη + 6€ το φελιζολ που μου τα στελνει για να μεινουν παγωμενα.
Οπότε συνολικά βγαινουν στα 45€ με 50€ με μονοκιλα και γυρω στα 55€ με 60€ για εναμισοκιλα σακουλακια.
Οποτε απο οικονομικης αποψης συμφερει και καποιον που δινει ακομα και μια μετριας ποιοτητας ξηρα τροφη να το γυρισει σε barf ειτε με αυτο τον τροπο ειτε να κανει αγορα τα κρεατα και ετοιμασια μονος του
http://www.chriskalpias.com
https://www.facebook.com/pages/CK-photo ... 5948011647

Το να κάνεις εκατό φίλους δεν είναι θαύμα. Το θαύμα είναι να κάνεις ένα φίλο που θα σταθεί δίπλα σου ακόμα και όταν εκατό άτομα είναι εναντίον σου.
Άβαταρ μέλους
christos24gr
 
Δημοσιεύσεις: 5456
Εγγραφή: Κυρ Μάιος 27, 2012 2:58 pm
Τοποθεσία: Βόλος

Re: γιατι να δινω μπαρφ???

Δημοσίευσηαπό christos24gr » Τρί Μάιος 29, 2012 12:02 pm

και βεβαια.το βραδυ μονο παιδια η το μεσημερι που θα παω σπιτι που το χω στο pc το δικο μου γιατι αυτο ειναι της δουλειας θα το ανεβασω σε .rar αρχειο αν ειναι οκ boys? το μονο που κανετε για να σας βγαλει για το δικο σας σκυλο ειναι να αλλαξετε την τιμη των κιλων για το δικο σας σκυλο και το ποσοστο σωματικου βαρους(αυτο που βαζουμε 2%-3%) και τα βγαζει ολα αυτοματα!!!!
http://www.chriskalpias.com
https://www.facebook.com/pages/CK-photo ... 5948011647

Το να κάνεις εκατό φίλους δεν είναι θαύμα. Το θαύμα είναι να κάνεις ένα φίλο που θα σταθεί δίπλα σου ακόμα και όταν εκατό άτομα είναι εναντίον σου.
Άβαταρ μέλους
christos24gr
 
Δημοσιεύσεις: 5456
Εγγραφή: Κυρ Μάιος 27, 2012 2:58 pm
Τοποθεσία: Βόλος

Re: γιατι να δινω μπαρφ???

Δημοσίευσηαπό georgerottweiler » Τρί Μάιος 29, 2012 12:05 pm

σημερα καναμε κι εμεις τα ψωνια μας..25κιλα πλαταρια με φτερα και 5 κιλα λαιμους...και ολα μαζι στην τιμη των 26 ευρω...
Άβαταρ μέλους
georgerottweiler
 
Δημοσιεύσεις: 451
Εγγραφή: Δευτ Μάιος 28, 2012 12:06 am

Επόμενο

Επιστροφή στο Διατροφή

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Google [Bot] και 3 επισκέπτες


cron